MNÁMK-Digi-Könyvtár

Tisztelt Olvasók, kedves Diákok!

 

A koronavírus pandémia miatt kialakult helyzetben az MNÁMK Könyvtára nem látogatható.   Az alábbi német és magyar nyelvű olvasmányokat, filmeket, információkat stb. tartalmazó linkgyűjteménnyel szeretnék az otthoni digitális tanuláshoz, művelődéshez és kikapcsolódáshoz segítséget nyújtani.

Hasznos időtöltést, jó szórakozást kívánok!

 

Liebe Leserinnen und Leser, liebe Schülerinnen und Schüler!

  

In der durch die Coronavirus-Pandemie verursachten Situation kann die Bibliothek des UBZ‘ nicht besucht werden.  Mit der folgenden Link-Sammlung von deutschen und ungarischen Lektüren, Filmen, Informationen usw., möchte ich Ihnen Tipps zum zielführenden digitalen Lernen und zur nützlichen Freizeitgestaltung geben.

Ich wünsche Ihnen viel Erfolg und viel Vergnügen!

Őry Endre

Könyvtáros / Bibliothekar

 

MNÁMK magyar nyelvű online adatbázis és lelőhely ajánlók:

Hasznos linkek és e-könyv lelőhelyek

Kötelező olvasmányok


 

UBZ Online-Datenbank und empfohlene Webseiten:

Nützliche links und E-Buch Quelle

Pflichtlektüren

 

 

Rendkívüli helyzet miatt ingyenesen elérhető adatbázisok és lelőhelyek, melyek eddig fizetősek voltak / Wegen der Notsituation sind folgende Datenbanken und Webseiten kostenlos verfügbar:

 

https://mediaklikk.hu/digitalisoktatas/

Magyar televízió online csatornája a digitális oktatással kapcsolatban.

 

https://www.arcanum.hu/hu/

Magyarország legnagyobb és folyamatosan bővülő digitális periodika adatbázisa, amely a teljesség igényével teszi hozzáférhetővé több száz hazai tudományos és szakfolyóirat, valamint heti- és napilap minden lapszámát. A több millió oldalas szövegállományban történő keresés, továbbá a több száz lap tartalomjegyzékének böngészése díjtalan, a dokumentumok megjelenítéséhez előfizetés szükséges.

Korlátlan hozzáférés a digitális oktatás alatt.

https://www.arcanum.hu/hu/sajtokozlemeny-a-szaktars-szolgaltatasrol-2020-03-23/

A Szaktárs adatbázis portál sajtóközleménye

 • A Szaktárs adatbázis portál sajtóközleménye

Egy hónapig online szabadon hozzáférhető 12 szakkiadó összes könyve

Szakkiadók Társulása, röviden SZAKTÁRS adatbázis portál azzal a céllal jött létre 2018-ban, hogy egy közös felületen gyűjtse össze, és korszerű módon tegye közzé a legfontosabb magyar szakkönyvkiadók műveit. Célunk, hogy minden csatlakozott kiadó minden műve egységesen, kereshető formában váljon elérhetővé, legyen szó a legrégebbi, vagy akár a legfrissebb kiadványokról. Mostanra 12 kiadó közel 15 ezer kötetes portfólióját kínálja a szolgáltatás, és a következő hetekben újabb jelentős kiadókkal bővülünk.

SZAKTÁRS portálon keresztül szolgáltató valamennyi szakkönyvkiadó úgy döntött, hogy tartalomszolgáltató partnere, az Arcanum Adatbázis Kiadó előző heti kezdeményezéséhez, az Arcanum Digitális Tudománytárhoz hasonlóan, mostantól, az országos járványügyi helyzetre való tekintettel, egy hónapig, vagyis április 23-ig mindenki számára hozzáférhetővé teszi a SZAKTÁRSON keresztül elérhető szakkönyv adatbázisait. Ezen kiadói tartalmak kizárólag intézményi előfizetők számára álltak online könyvtári szolgáltatásként rendelkezésre, de a kialakult helyzetben kötelességünknek éreztük, hogy a mindenki számára szabad hozzáférés megteremtésével hozzájáruljunk a tanulás, oktatás, kutatás, közművelődés magas színvonalú működésének fenntartásához.

SZAKTARS.HU szolgáltatás a hazai tudományos és szakkiadványok körének egy újabb fontos szegmensét igyekszik lefedni, jól illeszkedve az Arcanum Adatbázis Kiadó által korábban már életre hívott hasonló célú portálok sorába. A periodikumok (Arcanum Digitális Tudománytár), a legfontosabb lexikonok és alapművek (Arcanum Kézikönyvtár), a közgyűjtemények anyagai és publikációi (Hungaricana) mellett, mostantól a friss szakirodalom és a teljes kiadói portfoliók segítik a SZAKTÁRS-on keresztül a minden korábbinál gyorsabb, komplexebb és kényelmesebb munkavégzést, tanulást, forrásokhoz való hozzáférést.

A portálhoz csatlakozott kiadók művei mindenki számára szabadon kereshetők, a nyílt hónap alatt megjeleníthetők, a tartalmak letöltésére azonban csak intézményi előfizetőknek van lehetősége.

A szabad hozzáférést felajánló kiadók:

 1. Akadémiai Digitális Archívum
 2. Attraktor Kiadó
 3. Balassi Kiadó
 4. Gondolat Kiadó
 5. L’Harmattan Kiadó
 6. Kalligram Kiadó
 7. Kortárs Kiadó
 8. Kronosz Kiadó
 9. Mentor Könyvek Kiadó
 10. Napvilág Kiadó
 11. Osiris Kiadó
 12. Szaktudás Kiadó Ház

Teljes online hozzáférés időtartama: digitális oktatás alatt.

https://www.nogradi.hu/

A honlapról ingyen lehet letölteni nyolc könyvet. A honlapon található feladatlapokhoz még mindig sok pedagógus kéri mailben a belépési adatokat. Felhasználó név: vendeg    Jelszó: Petepite1947

Jelenleg hat baleset-megelőző történet látható a Vigyázz otthon sorozatban Nógrádi Gergely előadásában, Cakó Ferenc illusztrációival. Feldolgozott baleset-megelőző témáink: tűzáramgyógyszerméregéles tárgyakbicikli.

https://mult-kor.hu/ingyenesarchivum?fbclid=IwAR0PVFF6YA41mn1pcfUPOjgbmTRdDJ4o3XhL5VoegvPujthfxnu4ngCqPMg

Ingyenesen elérhető a Múlt-kor digitális archívuma.
Korlátlan hozzáférés a digitális oktatás alatt.

 

https://mta.hu/mta_hirei/online-tananyag-gyujtemeny-az-mta-tantargy-pedagogiai-kutatasi-programjanak-csoportjaitol-110432?fbclid=IwAR0-cYbGttjKBxGifI3-dnv-7RKrVJFr2dw5RK85Zos99bRWmZG70Cud0YA

A koronavírus miatt kialakult oktatási helyzetben a Magyar Tudományos Akadémia egy digitális tananyagokat, rendszereket tartalmazó gyűjteményt állított össze a tanári munka segítése érdekében, az MTA elnöke által 2016-ban indított Tantárgy-pedagógiai Kutatási Program 19 csoportjának eddigi, ebben a helyzetben felhasználható eredményeiből.
Korlátlan hozzáférés a digitális oktatás alatt.

 

https://www.mozaweb.hu/

Ingyenesen elérhető digitális tankönyvek, interaktív tartalmak és oktatási szoftver
a mozaWeben a 2019/20-as tanév végéig.
Korlátlan hozzáférés a digitális oktatás alatt.

 

https://mnm.hu/hu/muzeum/hirek/nonstop-nemzeti-muzeum-segitseg-online-oktatashoz

A Magyar Nemzeti Múzeum munkatársai - alkalmazkodva a kialakult helyzet okozta új igényekhez - igyekeznek segítséget nyújtani a pedagógusoknak az online oktatásban. A folyamatosan frissülő tartalmakat itt fogja megtalálni.

 

https://magyarmuzeumok.hu/cikk/virtualis-setak-a-mucsarnok-kiallitasain

A Műcsarnok kényszerű zárvatartása miatt elkészítette egyes kiállításainak virtuális sétáit. Most az aktuális kiállítások is bejárhatóak online.

http://www.aquincum.hu/e-muzeum/virtualis-tura/?fbclid=IwAR0Fm85VOwcc4yVEqdPOUBTe3ugmsxB82eEK6tRDdBirwcwvujmm1nu8ec0

AQUINCUMI MÚZEUM ÉS RÉGÉSZETI PARK

https://www.szepmuveszeti.hu/gyujtemenyek/

 

https://hoppmuseum.hu/muzeum

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

https://artsandculture.google.com/partner/iparmuveszeti-muzeum

Iparművészeti Múzeum

https://artsandculture.google.com/partner/budapest-history-museum-museum-kiscell

Kiscelli Múzeum

http://www.mezogazdasagimuzeum.hu/muzeum/virtualis-tura

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár

https://vjm.hu/top-10-muzeum-amiket-most-online-is-korbejarhatunk/

Forrás: A világjáró utazási magazin ajánlója.

http://filmarchiv.hu/hu/alapfilmek/online-filmklasszikusok?fbclid=IwAR0_gfpnAi8yEPg5F3iRCXciA06wyJXq-pXdeJ8dAW06lwYA5Z9Q4gN0DoQ

Online Filmklasszikusok
A Nemzeti Filmintézet összesen 90 irodalmi adaptáció, történelmi film, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilm ingyenes online hozzáférésének biztosításával járul hozzá a koronavírus miatt bevezetett digitális oktatáshoz és az otthon maradni kényszerülők tartalmas szórakozásához.
Korlátlan hozzáférés a digitális oktatás alatt.

 

https://ec.europa.eu/education/resources-and-tools/coronavirus-online-learning-resources_en

EURÓPA UNIÓ SEGÉDLETE AZ ONLINE DIGITÁLIS OKTATÁSHOZ ÉS TANULÁSHOZ.
A COVID-19 járvány kitörése miatt az Európa Unió is közzé tett egy online forrás és eszköz linkadatbázist ami megkönnyítheti a közös digitális munkát a tanulók, tanárok és oktatók számára is.  

 

https://quizlet.com/upgrade/teacher/remote-teaching?utm_source=teacher-sale&utm_medium=email&utm_campaign=remote-learning

Tanárok és oktatók online játékos formában oktathatnak a quizlet segítségével.
Korlátlan hozzáférés 2020. június 30-ig.

 

https://grundschul-blog.de/montagspakete-kostenlose-downloads-zum-lernen-zu-hause/

Minden héten pénteken új tananyag csomag kerül fel az 1-4. évfolyam számára. Ab sofort findet ihr hier jeden Freitag ein neues Montagspaket, das ihr zum Üben zu Hause an eure Schülerinnen und Schüler und deren Eltern weitergeben könnt.

 

https://www.klett.de/inhalt/unterrichten-von-zuhause/mathematik/112501

Ezen az oldalon ingyenes tananyagokat talál az ember 1-10. évfolyamig. Hier findet man kostenlose Lehrmaterielen für 1 - 10. Jahrgang.

 

https://www.cornelsen.de/empfehlungen/schulschliessung

Cornelsen kiadó ingyenes ajánlatai járvány idején. Kostenlose Angebote des Cornelsen Verlags während der Epidemie.

https://www.bpb.de/shop/lernen/themenblaetter/?fbclid=IwAR2NR9DL1uonYUpk1vMYa5D3folSkqT-nF3FNqL99H357WGN7BIWZaAr79g

 

https://www.mildenberger-verlag.de/page.php?modul=GoShopping&op=show_rubrik&cid=1176&em_src=cp&em_cmp=O/F/FB/2020/05/99_Notfall-Lernpakete_2&fbclid=IwAR0Rxn9jOuvInYGkDJ22iXhGFuWGRY9lrYWQkG2cZpT61BdOKEV9D3U-f8c

Kostenlose Downloadmaterialien und Online-Lernspiele für das Lernen zu Hause.

https://lektueren-verstehen.de/?utm_medium=facebook&utm_source=rt&utm_campaign=Portal&utm_content=Portal.anmelden&utm_term=lehrer.schueler.eltern.studenten&fbclid=IwAR0XK3UgCe6a8mAtcHyPRiY3hJ_r8sTXJgSVZJ_gN5QK1ISnu5ckW7H6dXo

Das Lektürehilfen-Portal.

https://papageno.hu/intermezzo/2020/03/mesek-szinhazi-eloadasok-es-mas-programok-gyerekeknek-folyamatosan-frissitve/

Forrás: PAPAGENO weboldal ajánlatai. Mesék, színházi előadások és más programok gyerekeknek – Folyamatosan frissítve.

 

https://papageno.hu/intermezzo/2020/03/elo-kozvetitesek-a-nagyvilagbol-idorendben-mutatjuk-a-lehetosegeket/

Forrás: PAPAGENO Weboldal. Kulturális programok itthonról és a nagyvilágból: színház, opera, múzeum és irodalmi estek vegyes kínálatban.

 

https://aktion.grunerundjahr.de/deutschland-bleibt-zuhause?fbclid=IwAR1QuMP42_DCOGblWSZ4yGctTyg7B9HLluQNA57L15q6AbSSuUkBdR3iSVI

40 Magazine – für jeden ist etwas dabei Kostenlos und unverbindlich alle ePaper, Apps und PLUS-Inhalte
Bis 30. April alle aktuellen Ausgaben lesen – endet automatisch.

 

Egyéb ingyenesen elérhető adatbázisok és lelőhelyek / Andere kostenlose Datenbanken und Webseiten:

 

 

https://ofi.oh.gov.hu/

Ingyenesen olvasható tananyagok és folyóiratok.

 

http://docplayer.hu/

A honlapunk segítségével könnyen megtalálja könyveket, amelyek segítenek felkészülni a vizsgára, (szemináriumi) beadandókat, dolgozatokat és oktatóanyagokat különböző témákban. Oktatási könyvtár tartalmaz több ezer könyvet, cikket és különböző tudományágú szakkönyvet.

 

http://www.opkm.hu/?lap=dok/dtr&dtr_id=14

Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum gyűjteménye online elérhető tartalmakkal. 

http://dydudu.hu/diafilm/diafilm.html?fbclid=IwAR2k9r0e3wJltx0Uid-17JlK3IiF0WSrYqUfym74hmk3udx8mtPdZz4bhpg

D I A F I L MEK

 

https://momoradio.hu/?fbclid=IwAR31yOa_IsZjZFV5jleV1no7sYAPasmXK0ybZJbjBC0uW-_-NbJkbDLTWus

A gyerekek rádiója. 24 órában magyar gyerekzene, mese, mondóka, nyugtató zenék, állathang, hangszerhang, információ. kicsiknek – nagyoknak.

 

https://mediaklikk.hu/

Minden hétköznap reggel 8:00-tól 14.30-ig az M5-ön oktatási műsorok futnak különböző évfolyamoknak különböző tantárgyakról. A műsorok a Mediaklikk-en visszanézhetők.

 

http://www.okosdoboz.hu/

Gyakorláshoz Okosdoboz, ahol 13.000 a közoktatás részére készült 1-12 évfolyamos feladat ingyenesen használható a diákok és a pedagógusok számára. Ráadásul a gyerekek önállóan is tudnak haladni ezekkel a feladatokkal.

 

https://iskolas-leszek.webnode.hu/

Hasznos információk és letölthető könyvek egy helyen az iskolakezdés előtt álló gyerekek részére.

 

https://felelosszulokiskolaja.hu/oktatas/tobb-mint-500-feladatsor-es-izgalmas-agytorna-feladvanyok-a-csibesztura-oldalon?fbclid=IwAR2ZzGAi4WLbRD2tPiAIJmrAmXpmCljvpzt1p9VMcYTAuqAM0mmoRuARdpA

A nagyon sajnálatos járványhelyzet miatt, az egészségügyi veszélyek mellett a köznevelésünk is különleges helyzetbe került. A Matehetsz ezekben a hetekben azzal tud egy szerény segítséget adni, hogy felhívja a kollégák, a tanulók és a szülők figyelmét a CsibÉSZtúra felületére, ahol 3-8. osztályosok számára 500 feladatsor található, amelyek az egyes tantárgyak anyagaihoz kapcsolódnak. – írja a tehetseg.hu.
A magasabb évfolyamok számára pedig a CsibÉSZtúra Agytornáit ajánlják, amelyek 25 kognitív részképesség fejlesztését, mérését célozzák, játékos formában. A felület alkalmas arra is, hogy egy-egy pedagógus közös játékra hívja a tanítványait és így csoportosan, a közös munka lehetőségével használják az oldalt.
 

https://padlet.com/w_kati/Heimunterricht?fbclid=IwAR1nn59UU94b-9lccHRFKxBTNfRDIjAN3_M5CyTANbEhiJdWRsbbxWL9uD4

Hasznos információk digitális oktatáshoz.

 

https://www.matika.in/hu/

Szintén önálló tanuláshoz segítség a matika.in, ahol nem csak a tananyag gyakorlását, mélyítését segítő feladatokat találhatók matematikából, hanem izgalmas, „agytornákat” is.

 

https://archive.org/

Internet Archive egy non-profit könyvtár, könyvek, filmek, szoftverek, zenék és weboldalak millióinak gyűjteménye.

 

https://kupdf.net/

 

https://www.5percangol.hu/

A www.5percangol.hu weboldalon minden angol nyelvet tanuló, illetve gyakorolni és szinten tartani vágyó talál hasznos és érdekes tartalmat, amelyek (beleértve a letölthető hanganyagokat is) mind ingyenesen érhetők el.

A tartalomból:

 Nyelvtan: témakörök kifejtve
Szókincs: szóbeli témakörök kifejtve olvasmányos, videós és audiós formában
Nyelvvizsga: gyakorló feladatok és kidolgozott szóbeli tételek nyelvvizsgákra
Business English: üzleti angol tananyagok
Kezdőknek: tananyagok, hanganyagok és feladatok kezdőknek
Gyerekeknek: gyerekdalok, mesék, feladatok, színezők angolul tanuló gyerekeknek
Hírlevélarchívum: A 2003 óra kiküldött napi rövid nyelvleckék archívuma
Videók: Filmrészletek, sorozat részletek, vidám jelenetek és zenés videók felirattal (zenék karaoke változatban is) és feladatokkal, angol-magyar szószedettel
Hanganyagok: Ingyenesen letölthető hanganyagok minden tudásszinten (szöveggel, feladatokkal)

 

https://www.duolingo.com/

Elakadtál a nyelvtanulásban? Segítségre van szükséged? Unod, hogy egy- egy alkalmazás mindent a kezdő szintről indít? A „Doulingo” előnye, hogy nyelvi készségeidet felmérve segíti tanulásod. A különféle témák egymásra épülnek, játékos feladatokat tartalmaznak.  Egy- egy téma befejezésével, a szókincs elsajátításával szintet léphetsz, ezzel is nyomonkövetheted fejlődésed.

 

https://www.loecsen.com/hu

A nyelvtanulás során segítségre van szükséged a helyes kiejtés elsajátításában? Vagy a hétköznapi szituációkban használt kifejezések gyakorlását tűzted ki célul? Akkor a „Loecsen” oldalát neked találták ki! 41 nyelv közül választva gyakorolhatod mindezeket, így egy- egy rövid utazás során könnyen megértetheted magad a helybéliekkel.

 

https://www.memrise.com/

Nagyon sok online alkalmazás van, ami a nyelvtanulást segíti. A „Memrise” abban más, hogy a gyakorlást anyanyelvi videók, interaktív játékok teszik élvezetesebbé. Ezen felül beállítható az ún. „napi cél”, aminek teljesítése segít fenntartani a lendületet, megfelelő motivációt ad.

 

https://www.babbel.com/

Az angol nyelv alapos ismerete mellett, már szeretnél más nyelveket is megismerni, akkor segítségedre lehet az angol nyelvű Babbel nyelvoktató oldala, ahol 14 nyelv gyakorlására van lehetőség.

 

http://www.nemet-alapszokincs.info/

Tanulja és gyakorolja a német alapszókincset példamondatokkal! A német alapszókincs intenzív elsajátításához oldalainkon több mint tízezer hangos példamondat áll rendelkezésre.
A szókincsfejlesztő a Zertifikat Deutsch és a Deutsch-Test für Zuwanderer (a német állampolgárság megszerzéséhez szükséges nyelvvizsga) szókincsét tartalmazza (A1, A2, B1).

 

http://egyszerunemet.shp.hu/hpc/web.php?a=egyszerunemet&o=nemet_nyelvtan_1_lecke_blp4

Német nyelvtanulás, online német feladatok, keresztrejtvények, német tesztek és ami a könyvekből kimaradt... Kezdőknek és újrakezdőknek.

 

https://www.onleihe.de/goethe-institut/frontend/mediaList,0-0-0-102-0-0-0-0-400004-0-0.html?fbclid=IwAR0RgjOlQ44T1-WGQpy1SNSvwr8tNi-hXoz3Da_ecx6PXimK_AcS6ZwImYg

Filmek az Onleihe-n.
 
Így működik: https://www.goethe.de/ins/hu/hu/kul/bib/onl.htmlMOZIZZ AZ ONLEIHE-N
Az Onleihe e-könyvtárunkban több, mint 100 német film - klasszikusok és új alkotások - érhető el ingyenesen. Mindemellett természetesen e-könyvek, hangoskönyvek, e-magazinok és e-újságok is ingyenesen kölcsönözhetőek.

 

https://www.onleihe.de/goethe-institut/frontend/mediaList,0-0-0-102-0-0-0-0-400004-0-0.html?fbclid=IwAR0RgjOlQ44T1-WGQpy1SNSvwr8tNi-hXoz3Da_ecx6PXimK_AcS6ZwImYg

Filme in der Onleihe: 
So funktioniert es: https://www.goethe.de/ins/hu/de/kul/bib/onl.htmlKINO IN DER ONLEIHE
Auf der Onleihe stehen über 100 deutsche Filme – Klassiker und aktuelle Produktionen – kostenfrei zur Verfügung. Daneben natürlich e-Bücher, Audiobücher, e-Magazine und e-Zeitschriften sind ebenfalls kostenlos ausleihbar.
 

https://www.ardmediathek.de/ard/

Wollt ihr eure Deutschkenntnisse in dieser Zeit auch verbessern und habt jetzt mehr Zeit um Filme zu schauen?

 

 

© Copyright 2015 - MNÁMK